10 Kasım – Ata İstedi, Meşale Ateşlendi

Atatürk’ün önderliğinde, O’nun çağdaş eğitim vizyonu doğrultusunda hayata geçirilmiş bir Cumhuriyet projesi olan Türk Eğitim Derneği, kuruluşunun 80. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Dernek, Ata’yı ölümünün 69. yılında özlemle anarken, “Eğitim İçin El Ele, Tek Yürek, Tek Meşale” sloganıyla da O’nun yaktığı Eğitim Meşalesinin hep birlikte, inançla geleceğe taşınacağı mesajını veriyor.

Eğitimin bir milletin geleceğini yaratmadaki rolünü çok iyi bilen Atatürk, 16 Temmuz 1921 günü Ankara’da topladığı Maarif Kongresi’nde, yeni nesli yetiştirecek öğretmenlere önemli mesajlar vermişti. Bu mesajlarda yer alan ve Cumhuriyet’in çağdaş eğitim politikasını yansıtan ilkeler, 80 yıl önce Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türk Eğitim Derneği’nin de temel misyonunu şekillendiriyordu.

Türk Eğitim Derneği, 80. yılını bir dizi anlamlı etkinlikle kutlamaya başlarken, Atatürk’ün eğitim alanında yaptığı yeniliklerin, aydınlanma ve çağdaşlaşma yolunda atılmış ilk adımlar olduğu inancını bir kez daha vurguluyor. Dernek, bir ülkenin ilerlemesindeki en önemli etkeni “eğitim” olarak tanımlayan ve bu bağlamda milli eğitim program ve politikaları geliştirmenin önemine işaret eden Ulu Önderin vizyonu doğrultusunda faaliyetlerini sürdürüyor.

Ata’nın izinde 80 yıl
Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1925’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışında yaptığı konuşmada şöyle diyordu: “Bilim ve eğitimde ilerlemeye yönelik genel isteği yerine getirebilmekten daha çok uzağız. Önümüzdeki yıl için sizlerden devletçe yapılabilecek en büyük özveriyi rica ederken, varlıklı olan vatandaşlarımıza da korumalarına verilmiş olan çocuklarımızı özel girişimleri ile okutup yetiştirmelerini önemle öğütlerim.”

Türk Eğitim Derneği, Atatürk’ün gösterdiği hedef doğrultusunda, çoğu cumhuriyetin kurucuları arasında yer alan isimlerin bir araya gelmesiyle, 31 Ocak 1928’de kuruldu.

Derneğin öncelikli amacı Türkçe ve yabancı dilde eğitim veren okullar kurmak, öğrenci yurtları açmak ve maddi imkânları yetersiz başarılı çocuklara burslar vererek eğitimlerini sürdürmelerini sağlamaktı. Ancak Dernek zaman içinde, Türk eğitim standartlarını çağdaş seviyeye taşıyacak bilimsel platformlar oluşturmayı, araştırma projeleri ile eğitim sisteminin sorunları ve çözümleri konusunda toplumu bilinçlendirmeyi ve Türk eğitim politikasının oluşturulmasında söz sahibi olmayı da misyonları arasına kattı.

Öncelikle eğitim alanında sivil inisiyatifin etkinleştirilmesini hedefleyen Dernek, eğitime doğrudan veya dolaylı katkı sağlayan kişi ve kuruluşlarla deneyim ve düşünce paylaşımına gitmeyi, eğitimdeki önder kuruluş konumunu güçlendirmeyi, eğitim alanında edindiği tecrübeleri ülke çapında eğitimin tüm boyutlarına taşımayı ve çalışmalarını uluslararası düzeyde de sürdürmeyi esas alıyor.

Türk Eğitim Derneği, 80 yıl içinde, ekonomik imkânsızlıklar nedeniyle öğrenim olanağı bulamayan 46 binden fazla öğrenciye kendi öz kaynaklarıyla karşılıksız öğrenim bursu verdi. Türk çocuklarının bilimsel, kültürel ve sportif başarılarına yönelik projeler kapsamında 21 okul, 6 şube, 1 temsilcilik ve 1 öğrenci yurdunu da faaliyete geçirdi. Dernek ayrıca, ulusal eğitime sunduğu hizmetlerin yanı sıra bilimsel yönden de katkılar sağlama ilkesini benimseyerek 1977 yılında kendi bünyesinde Bilim Kurulu’nu oluşturdu.

“Meşale hiç sönmeyecek”
Türk Eğitim Derneği, ölümünün 69. yılında Ata’yı saygı ve özlemle anarken, O’nun, “Türkiye’yi yüksek kalkınmışlık düzeyine çıkaracak çağdaş bilgilerle donanmış ve milli kurumlarda yabancı dil öğrenmiş bireyler yetiştirmesi için” Türk Eğitim Derneği’nin kuruluşuna önderlik ettiğini bir kez daha hatırlıyor, hatırlatıyor.

Ata’nın “Eğitimdir ki bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder” sözleriyle, eğitimi özgürlüğün teminatı ve kalkınmanın anahtarı olarak gördüğünü biliyor, bildiriyor.

Türk Eğitim Derneği, Ulu Önderin yaktığı meşalenin geleceğimizi de aydınlatacağına olan inancıyla, eğitim alanındaki çalışmalarını 80 yıldır olduğu gibi bugün ve yarın da en ön safta sürdüreceğine, O’nun manevi huzurunda bir kez daha and içiyor.