29 Mart: 85 Dakikada 85 Yıl Gecesi

85 yıl. Dile kolay. İnsan için bir ömür, Derneğimiz için koskoca bir adım. Bazen düşünüyorum. Arkadaşlarım ve ben ne kadar şanslıyız diye. 85 yıllık bir çınarın hizmetçisiyiz diye. Eğitim gibi varoluşu anlamlı kılan bir işle meşgulüz diye. Sizler de burada bulunarak aynı şansa eşlik ediyorsunuz. Eğitim dostları biziz, çocukların elinden tutanlar biziz diyorsunuz. Burada olmakla Cumhuriyetimizin tapusunu sağlamlaştırıyorsunuz. Umutlu ol ülkem, bizler oldukça hep aydınlık olacaksın diyorsunuz. Umutlu olmak için çok nedenimiz var. Yüzbinlerce çocuğumuza doğrudan veya dolaylı destek olduk. Işık olduk, ümit olduk. Ancak bütün bunlara rağmen çok zorlu mücadeleler bekliyor bizi. Gün geçtikçe hem ülkemizde hem de dünyada dikenli yollar artıyor.

Eğitimi etkili bir araç kılmada en önemli yollardan biri sivil toplum girişimleridir. Sivil toplum derken gerçek bir sivillikten söz ediyorum. Farklı niyetlerle ortaya çıkan sivil girişimler faydadan çok zarar verebilmektedir. TED olarak kuruluş iradesine bağlı bir biçimde, bu ülkenin çocuklarına destek oluyoruz. Hem ülkeleri, hem de dünya için katkı sunmalarını arzu ediyoruz. Sadece akıllarını geliştirerek bir disiplinde uzman olmasınlar, aynı zamanda vicdanlarını geliştirerek insanlık onurunu öne çıkarsınlar istiyoruz. Bizler Türkiye Cumhuriyetinin varoluş nedenlerini asla unutmadan bu toplumun ortak paydasına güç veriyoruz. TED ailesi olarak bizler ebediyete doğru giden bir çağdaşlık ve ilerleme treninin lokomotifiyiz. Daha gelişmiş ve daha vicdanlı bir Türkiye için bu ülkenin çocuklarına aydınlık sunuyoruz. Gurur duyduğumuz atamızın ve atalarımızın yolunda, ileride gurur duyulacak projelere imza atma gayretindeyiz. Zamanın şahitliğinde TED meşalesinin ateşini daha da gürleştirmeye çalışıyoruz. Attığımız her adım geçmişimize saygı, geleceğimize umut olsun istiyoruz.

Nitelikli bir eğitim olmadan aklımızı özgürleştiremeyiz. Aklımız özgürleşmeden ruhlarımızı özgürleştiremeyiz. Ruhlarımız özgürleşmeden insan olma ve insanlık onuruna hizmet etme bilincine kavuşamayız. Ancak daha kaliteli ve daha özgürlükçü bir eğitim bizleri aydınlığın huzuruna taşıyabilir. Bu nedenle buradayız. Bu yüzden kenetlendik ve yaratacağımız sinerjiyle adımlarımızı daha güçlü atacağız. Çünkü biz eğitime hizmet ediyoruz. Eğitime yapılan hizmet insana yapılan hizmettir. İç huzuru, yürek ferahlığı ve vicdan aydınlığını kazanmanın bir yolu olarak eğitime hizmet.

Hayallerimiz var gerçeği sarsmadan, gerçeklerimiz var hayallerimizi unutmadan. Öyle bir Türkiye hayal ediyoruz ki, dünyanın da hayali olsun, öyle bir Türkiye hayal ediyoruz ki insanlık için de ümit olsun. Her bir yurttaşı “iyi ki bu ülkedeyim” desin. Her bir çocuğumuz gözlerindeki pırıltıyla geleceği inşa etsin. Bunun için çok çalışmamız lazım. Bunun için elinden tutulmadık çocuk bırakmamamız gerek. O zaman hayalle hayatı birleştirmiş oluruz. O zaman aklın öncülüğünde gönülleri birleştirmiş oluruz. Hayallerimizi gerçek kılmamız için buna ihtiyacımız var.

Bu hayalleri gerçekleştirmek için, 29 Ekim 1923 heyecanına sahip bir Türkiye Cumhuriyeti istiyorum. Arzumuz, al bayrağı daha bir heyecanla kucaklamak, hedefimiz çok iyi eğitilmiş nesiller yetiştirmek. Niyetimiz, bu milletin ülkü birliğine hizmet etmek, Amacımız TED ailesinin gücüne güç katmak.