31 Ocak: 85. Kuruluş Yıl Dönümü Gecesi

Mitoloji de Prometheus; ateşi aydınlansınlar diye armağan etmiş insanlara, aydınlansınlar ki bir daha karanlıkta yaşamasınlar, insanı köle konumuna düşüren bağlardan kurtulsunlar, aklın ışığıyla yeniyi, güzeli armada kullansınlar diye…
Her yaratıcı insan bir ateş yakıcıdır. Uygarlık dediğimiz tüm insanları kucaklayan yeni yaşam biçimini, ateş yakıcılar öğretmişlerdir insanlara.
1921 yılında ulusal kurtuluş savaşımızın en yoğun yaşandığı günlerde ulusumuzun büyük ateş yakıcısı Gazi Mustafa Kemal, Ankara’da yapılan ilk milli eğitim kurultayın da “şimdiye kadar takip edilen öğretim yöntemlerinin, milletimizin gerileme tarihinde etken olduğunu” söylemiştir.
Cumhuriyetin en genç kurumlarından olan Türk maarif cemiyeti de 1928’de Anadolu bozkurunda uygarlık ateşini simgeleyen bir meşale olarak yakılmıştır.


Gönül yağıyla yanan meşalemizin taşıyıcıları olarak bizler çok şanslıyız. Çünkü; çocuklara göz ışıltısı üretme işindeyiz. Çünkü ülkemize olan borcumuzu gelecek inşa ederek ödüyoruz. Arkamız da eskimeyen yeninin, yani Ted’in gücünü alarak, Ted’i güçlü kılan, yalnızca tarihi değildir; binaları, okulları, verdiği burslarda değildir. Ted’i güçlü kılan bu ülkenin ortak paydaşı olmasıdır, milli olmasıdır. Yaslandığımız değerleri korudukça, yükümlülüklerimizi yerine getirdikçe umutlanmak için daha fazla gerekçemiz olacaktır. Sizlerin desteği daha kararlı ve umutlu olmamız için yeterlidir.

Değerli konuklar,
Türk eğitim derneği üzerine düşen sorumlulukların her geçen gün ağırlaştığının farkındadır. Kurucularımızın daha 20. Yüzyılın başında fark ettikleri eğitim ve kalkınma ilişkisi bugün çok daha bariz olarak karşımıza çıkmaktadır. Kalkınmayı sadece ekonomik perspektiften değil insanın mutluluğu acısından ele alarak eğitim de yeni bir seferberlik yapma zamanı gelmiştir, çatmıştır. Biliyoruz ki, ülkelerin eğitim düzeyi ile insani gelişmişlik sıralamasında ki yeri doğrusal bir ilişkiye sahiptir. Dünya da başarı hikayesi yazmış birçok ülke gibi madenlerimiz, petrolümüz ve diğer kaynaklarımız az olabilir. Eğer onlar gibi insan yetiştirmeye önem verirsek, yeni bir başarı hikayesi yazmamamız için hiçbir sebep yoktur. Yaratıcı fikirler yaratıcı eğitim ortamlarında yeşerir. Yeni bir paradikmayla yeni bir solukla yenilikçi eğitim ortamlarına şimdilerde daha fazla ihtiyacımız vardır. Ted olarak okul öncesinden yüksek öğretime kadar fark yaratacak eğitim kuruluşları kurmaya ve eğitime hizmet etmeye devam edeceğiz. Böylece daha güzel Türkiye için yeni meşaleler yakabileceğiz.

Biz TED’liler bilgiyle, akılla, yürekle çocuklarımız için daha güzel bir gelecek kurmaya gayret edeceğiz. Nefesimiz yettiğince emanetimiz olan çocuklarımıza umut yeşerteceğiz. Başarılı olacağımıza inanıyoruz. Çünkü biz işe sevdalıyız.
85. Doğum günümüzde burada olan herkese, katkı sağlayan tüm arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum. Doğum günü bizim, ancak hediye herkesindir.

Saygılarımla.