tedmem açılış konuşmam

Değerli Konuklar,

Türk Eğitim Derneği, 1928 yılında Büyük Önder Atatürk’ün talimatıyla, dönemin Başbakanı, 202 Milletvekili, Üniversite Rektörü, Genel Kurmay Başkanı gibi önde gelen kişiler tarafından, aynı Kızılay, Türk Hava Kurumu, Çocuk Esirgeme Kurumu, Yardım Sevenler Derneği gibi Cumhuriyet’in yön belirleyici kuruluşlarından biri olarak kurulmuştur. Dünya tarihinin en büyük toplumsal dönüşüm projelerinden olan Türkiye Cumhuriyeti, ‘gelecek tasarımı’nı Cumhuriyet’in bu yön belirleyici kuruluşlarına dayandırmaktadır. Türk Eğitim Derneği ülkemizin eğitim alanında milli olan en köklü kurumlarından birisidir. Derneğimiz; TED Üniversitesi, 25 okulu, 1 öğrenci yurdu, 2 temsilciliği, Mezun ve Spor Dernekleri ile çalışmalarını yürütmektedir ve bugüne kadar 47.000’den fazla öğrenciye burs vermenin gururunu yaşamaktadır.

Türk Eğitim Derneği’nin temel misyonu maddi sorunlar yüzünden eğitimini tamamlama riski taşıyan başarılı çocuklarımızın eğitimlerini sürdürebilmeleri için karşılıksız burslar vermek, çağdaş dünya ile rekabet edebilecek yabancı dilde eğitim veren okullar ve yurtlar açmak, Türk eğitim standartlarını en yüksek noktaya taşıyacak bilimsel platformlar oluşturmaktır. Türk Eğitim Derneği, misyonunun gereği olarak araştırma projeleri ve hazırladığı raporlar ile eğitim sisteminin sorunları ve çözümleri üzerine toplumu bilinçlendirmeye, sorunları ve çözüm önerilerini ilgililerle paylaşmaya yönelik araştırma ve yayın çalışmalarını sürdürmektedir.

Türk Eğitim Derneği bugüne kadar sadece sorunları ortaya koymakla kalmayıp, okul öncesi eğitimin sorunlarından Türkiye’yi bir çıkmaza sokmuş olan üniversiteye giriş sınavı sistemine kadar birçok noktada getirdiği çözüm önerileriyle sivil toplum kuruluşu olma görevini yerine getirmiştir ve getirmeye devam edecektir. Ayrıca yapılan araştırmalar kampanyaya dönüştürülerek, gerçekleştirilen çalışmaların kamuoyunda ve toplumun ilgili kesimlerinde geniş bir yankı bulması sağlanmaktadır. Çalışmalarımız eğitim politikalarının oluşturulmasında ve karar süreçlerinde birer referans belgesi olarak kaynak gösterilmektedir. Araştırma ve yayınlarımızın ilgili taraflarca kullanılıyor olması, misyonumuzu ve sivil toplum örgütü olarak işlevlerimizi başarılı bir şekilde yerine getirdiğimizin bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.

Bütün bu çalışmalarımızı, sivil toplum faaliyetlerimizi daha sistematik, daha üretken, daha etkili hale getirmek amacıyla Dernek çatısı altında TEDMEM birimini kurmaya karar verdik. TEDMEM, eğitim sistemi için proaktif bir şekilde, kanıta dayalı araştırma verisi, fikir ve yayın üretip kamuoyuna mal etmeyi amaçlayan bağımsız bir düşünce kuruluşudur. Bu yeni girişimin ana karakterini güncel olandan ziyade gelecek yönelimli düşünce üretmek ve veriye dayalı eğitim politikaları oluşturup, yaymak oluşturmaktadır. Çalışmalarımızı gerçekleştirirken paydaşlarımızla iyi niyete ve yapıcı bir etkileşime dayanan duruş sergileyeceğiz. Öğretmenler, kanaat önderleri, politikacılar, kamu politikasını yönlendiren kuruluşlar, eğitim kuruluşları, üçüncü sektör temsilcileri, özel sektör temsilcileri, medya mensupları ve akademisyenleri değerli paydaşlarımız olarak göreceğiz. Onlarla birlikte, kanıta dayalı bilgiler üzerinden eğitimin çözümlerini ve sorunlarını değerlendireceğiz.

Bugün itibariyle çalışmalarına başlayacak olan TEDMEM’in eğitim alanında yok sayılan sorunları gün ışığına çıkararak çözüm önerilerinin tartışılmasını sağlayacağına inanıyor, bu önemli günümüzde bizlerle birlikte olduğunuz için Türk Eğitim Derneği Ailesi adına teşekkür ediyorum.